Nekünk, egrieknek furcsa kapcsolatunk van a Szépasszonyvölggyel. Többségünk fejében úgy volt mindig is elkönyvelve, hogy ez – kevés kivétellel – az átlagos minőségű borok, a homogén választék és a középszerűség jellemezte turisztikai célpont.

Azonban az elmúlt 2-3 év gyökeres változást hozott. Egyre másra új borászatok vetették meg a lábukat a völgy pincéiben. Nem csak a feltörekvő pincészetek, de a top borászok is kezdtek fantáziát látni a helyben. A bor mellett a völgy szívében fekvő Márai központban is gazdag programkínálat jelent meg.

De nézzük is milyen gyöngyszemeket találhatunk itt.

Éttermek.

Hagyományosan a 3 legnagyobb csárda a Kulacs és a Ködmön és a Szépasszony fogadó stabilan hozza az eddigi színvonalat. Nagy befogadóképességével a csoportok közkedvelt helye. Aki inkább kisebb helyekre esküszik, annak az étteremsoron lévő Édeskert éttermet illetve a Butykos kisvendéglőt tudnám jó szívvel ajánlani. Az utóbbiban a tulaj szokott a konyhában szorgoskodni, ez számomra mindig plusz pont.

Az ínyenceknek viszont a Wanda borházat ajánlom. Itt étel csak előzetes megrendelés esetén fogyasztható. A tulajdonos és gasztrofanatikus Kerenszky Attila kezéből sülnek ki igazán jó dolgok. Eddig még nem sikerült átlagosat ennem náluk ☺

Borászatok

Kezdeném az Ostorosbor Bor(z) bárjával. Már a név is sejteti, hogy van fantázia a helyben. Az ostorosiak stabilan jó minőségű és kellemes árú választékát lehet a testbe tölteni. Szerintem rozéban hagyományosan nagyon jók, de a többi borukban sem lehet csalódni.

Demeter borbár 44

Demeter Csabi egy jófej borász. Szeretjük a borát és a borbárja is jó hangulatú cucc lett. Szerény vélemény szerint ő a fehér borokban erősebb. Itt is biztosra lehet menni. Ami nála unikum, hogy Csabi nem veti meg a jó sört, ennek az előnye, hogy nála frissen csapolva lehet ezekből fogyasztani.

St Andrea – Kedves Wine bisztró

Ez már a top kategória. Igencsak emeli a Szépasszonyvölgy imágóját e neves egri borászat megjelenése. Komoly borok, exkluzív környezet. Ehhez persze hozzátartozik, hogy az árak is feslőkategóriásak.

Wanda borház

Egy kézműves borászat, ahol szép tételekre lehet bukkanni. Itt sem olcsók a csúcs minőségű borok, de érdemes próbát tenni,és szerintem a hely is hangulatos. A Pinot Noir boruk mellett érdemes megemlíteni a finom kávéjukat is.

Petrény bor – Völgy 47

Több komoly érmet hoztak már a borvidéknek a híres bordói Challenge International du Vin borversenyről. Szerintem a vörös boraikat érdemes szemügyre illetve nyelvügyre venni.

Ezek mellett számos jó kis pincét lehet még találni a völgyben.

Lányegében azt mondhatom, hogy az elmúlt évek változásainak köszönhetően mára megváltozott a Szépasszonyvölgy megítélése a helyiek szemében is. Elmondhatjuk, hogy egy olyan hellyé vált, ahol egy jó kis keresztmetszetet kaphat a látogató az egri borvidék repertoárjából. Az olcsóbb a top borokig mindenki kedvére választhat és kóstolhat itt. És mi egriek is egyre gyakrabban kötünk ki valamelyik hangulatos pincében.